Módszerek a vastagbél szűrésére

A vastagbélrák szűrésére többféle módszer létezik: legkényelmesebb az otthon is elvégezhető székletvérteszt, leghatékonyabb az altatásban is kivitelezhető vastagbéltükrözés, emellett megemlíthető még a CT kolonoszkópia, ami modern képalkotó eljárás, de nem helyettesíti 100 százalékban a vastagbéltükrözést.

Kényelmes székletvértesztek

Az akár kényelmesen, odahaza elvégezhető székletvértesztek a székletben lévő, gyakorta szabad szemmel nem látható vérzés kimutatása révén alkalmasak szűrésre. Előnyük az egyszerű kivitelezhetőségben és kedvező árukban rejlik, postán megrendelve néhány napon belül akár az egész családnál elvégezhető a szűrés.

Módszerek a vastagbél szűréséreNem minden teszt azonos mértékben megbízható: vannak tesztek, amelyeket megzavarhat az, ha valaki a vizsgálat előtti napokban állati eredetű ételt vagy bizonyos gyógyszereket fogyasztott. A gasztroenterológus szakorvosok által ajánlott Poly-Check önellenőrző teszt az egyik legmegbízhatóbb székletvérvizsgáló eszköz, postán is megrendelhető, használata nem igényel előzetes diétát és kizárólag az emberi vérmaradványt jelzi. Fontos tudni, hogy a vastagbélben lévő kóros elváltozások ugyan igen gyakran, azonban mégsem minden egyes esetben véreznek, ez az esetek egy részében álnegatív eredményhez vezet. Erre tekintettel kell a Poly-Check önellenőrző teszt esetében három egymást követő nap székletmintáját vizsgálni, mert ez csökkenti a tévedés kockázatát. A székletvértesztek mellett léteznek enzimes béldaganatszűrést alkalmazó módszerek, illetve széklet DNS tesztek is, amelyekkel a székletben lévő daganatos növedékekből származó DNS mutatható ki.

Minden székletvértesztre igaz, hogy egy problémát nem jelző negatív eredmény nem jelent 100 százalékos biztonságot, mert – amint fentebb írtuk – sem a polipok, sem a daganatok nem véreznek minden esetben. Teljes biztonságot egyedül az akár altatásban is elvégezhető vastagbéltükrözés tud nyújtani. A korlátait tudva ugyanakkor a székletvértesztek nagy előnye, hogy sok ember, rövid idő alatt, alacsony költség mellett, kényelmesen átszűrhető, így ha legalább ehhez a vizsgálatot sokan elvégeznék önmagukon és családtagjaikon, már sokkal több bélbetegséget lehetne kezdeti stádiumban orvosolni.

Virtuális CT kolonoszkópia és kapszulás endoszkópia

Módszerek a vastagbél szűréséreA virtuális kolonoszkópia (CT kolonoszkópia) során az előzetesen hashajtókkal kitisztított vastagbelet a végbélnyíláson keresztül kontrasztanyag és levegő keverékével töltik fel, majd komputer tomográfia (CT) segítségével képeket készítenek a hasüregről, benne a vastagbélről. Kontrasztanyag nélkül (natívan), majd intravénásan beadott kontrasztanyaggal is készülnek felvételek. Ezután a kapott képeket számítógép segítségével rekonstruálva létrehozzák a vastagbél belső felszínének virtuális, 3D-s modelljét (virtuális kolonoszkópia).

Sokan úgy gondolják, hogy a virtuális kolonoszkópia esetén a hagyományos vastagbéltükrözéssel teljesen egyenértékű, ugyanakkor fájdalmatlan eljárásról van szó. Ez nem így van: a vizsgálat kellemetlenségét itt sem lehet teljesen megúszni, mert a befújt kontrasztanyag és levegő keverék feszítheti a vastagbelet, ezzel kellemetlen érzést okozhat. Ugyanakkor a módszer az 5 mm-nél kisebb nyálkahártya eltérések kimutatása estén már nem elég érzékeny, így a kis polipok, lapos növedékek rejtve maradhatnak, emellett a CT vizsgálat sugárterhelést is okoz. Az előnyöket és a hátrányokat ismerve a CT kolonoszkópiának is megvan a helye a diagnosztikai palettában, ugyanakkor a hagyományos vastagbéltükrözést nem váltja ki. Annál inkább így van ez, mert ha a CT kolonoszkópia során gyanús elváltozást észlelnek, mindenképp hagyományos vastagbéltükrözésre van szükség ahhoz, hogy abból mintát lehessen venni szövettani vizsgálatra.

Innovatív módszer, de igen drága a kapszulás béldiagnosztika. A vizsgálat lényege, hogy a beteg lenyel egy apró kapszulát, amelyben egy-egy igen kicsi videokamera és rádióadó található. Mialatt a kapszula átjut a bélrendszeren, a kamera rövid időközönként felvételt készít – a legújabb vastagbél kapszula például közel videominőségű képet rögzít a maga 35 kép/másodperces sebességével. A képeket a beteg által viselt vevőegység tárolja. Az elkészített képeket az orvos tölti le a vevőegységről. E vizsgálatnak is megvannak a korlátai, viszont nagy előnye, hogy kényelmes és a teljes emésztőrendszert, a másfél méter hosszú vastagbél mellett a mintegy 6 méteres vékonybelet is áttekinti.

Alkalmazási javallatok

A székletvér tesztek és széklet DNS tesztek alkalmazása szűrési céllal ajánlott a teljesen panaszmentes embereknél is, hiszen a polipok, daganatok van, hogy csak évek elteltével – már bizonyos méretet elérve – okoznak panaszokat. 50 év felett a székletvérteszt elvégzése különösen indokolt mindenkinél. Akinek pedig emésztési gondjai, bélpanaszai vannak, életkortól függetlenül ajánlott egy tájékoztató jellegű székletvérvizsgálat elvégzése, ami igazán nem igényel nagy erőfeszítést, hiszen postán megrendelve odahaza, kényelmesen elvégezhető.

A virtuális kolonoszkópia és a kapszulás endoszkópia panaszok esetén javasolt szűrő és diagnosztikai eljárás, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy pozitív esetben vastagbéltükrözést kell végezni.

A vastagbéltükrözés minden olyan esetben javasolt szűrő-, diagnosztikus és terápiás módszer, amikor a páciensnek panaszai vannak. Teljesen panaszmentes embereknél az 50. életév után legalább egyszer javasolt elvégezni a vizsgálatot. Olyanoknál, akiknek a vérrokonok körében előfordult vastagbél daganat (polip, vastagbélrák) már akár korábban, 40. életévtől érdemes a vizsgálatot elvégezni, még teljesen panaszmentes állapotban is. Negatív eredmény esetén 10 évente egyszer javasolt a vizsgálat megismétlése. A vastagbéltükrözéstől ma már senkinek sem szabadna félnie, mert a kolonoszkópia fájdalommentesen, rövid altatásban is elvégezhető.

A teljes vastagbéltükrözés elvégzése nem javasolható olyan esetben, ha valakinek ismert diverticulum gyulladása van; súlyos, toxicus megacolonnal (a vastagbél jelentős kitágulásával) járó colitis ulcerosája van; vagy ismert bélelzáródásban szenved. Előző két esetben a vastagbél falának átlyukasztása (perforáció) kockázata nagy, míg az utóbbi esetben a vastagbéltükrözés előtti hashajtásos előkészítés okozhat további problémát. Ezeknek az állapotoknak a felismerése orvosi feladat.