Módszerek a vastagbél szűrésére

A vastagbélrák szűrésére többféle módszer létezik: legkényelmesebb az otthon is elvégezhető székletvérteszt, leghatékonyabb az altatásban is kivitelezhető vastagbéltükrözés, emellett megemlíthető még a CT kolonoszkópia, ami modern képalkotó eljárás, de nem helyettesíti 100 százalékban a vastagbéltükrözést.

Kényelmes székletvértesztek

Az akár kényelmesen, odahaza elvégezhető székletvértesztek a székletben lévő, gyakorta szabad szemmel nem látható vérzés kimutatása révén alkalmasak szűrésre. Előnyük az egyszerű kivitelezhetőségben és kedvező árukban rejlik, akár az egész családnál otthon elvégezhető a szűrés.

Módszerek a vastagbél szűréséreNem minden teszt azonos mértékben megbízható: vannak tesztek, amelyeket megzavarhat az, ha valaki a vizsgálat előtti napokban állati eredetű ételt vagy bizonyos gyógyszereket fogyasztott. A gasztroenterológus szakorvosok által ajánlott Poly-Check önellenőrző teszt egy megbízható székletvérvizsgáló eszköz, használata nem igényel előzetes diétát és kizárólag az emberi vérmaradványt jelzi. Fontos tudni, hogy a vastagbélben lévő kóros elváltozások ugyan igen gyakran, azonban mégsem minden egyes esetben véreznek, ez az esetek egy részében álnegatív eredményhez vezet. Erre tekintettel kell a Poly-Check önellenőrző teszt esetében három egymást követő nap székletmintáját vizsgálni, mert ez csökkenti a tévedés kockázatát. A székletvértesztek mellett léteznek enzimes béldaganatszűrést alkalmazó módszerek, illetve széklet DNS tesztek is, amelyekkel a székletben lévő daganatos növedékekből származó DNS mutatható ki.

Minden székletvértesztre igaz, hogy egy problémát nem jelző negatív eredmény nem jelent 100 százalékos biztonságot, mert – amint fentebb írtuk – sem a polipok, sem a daganatok nem véreznek minden esetben. Teljes biztonságot egyedül az akár altatásban is elvégezhető vastagbéltükrözés tud nyújtani. A korlátait tudva ugyanakkor a székletvértesztek nagy előnye, hogy sok ember, rövid idő alatt, alacsony költség mellett, kényelmesen átszűrhető, így ha legalább ehhez a vizsgálatot sokan elvégeznék önmagukon és családtagjaikon, már sokkal több bélbetegséget lehetne kezdeti stádiumban orvosolni.

Virtuális CT kolonoszkópia és kapszulás endoszkópia

Módszerek a vastagbél szűréséreA virtuális kolonoszkópia (CT kolonoszkópia) során az előzetesen hashajtókkal kitisztított vastagbelet a végbélnyíláson keresztül kontrasztanyag és levegő keverékével töltik fel, majd komputer tomográfia (CT) segítségével képeket készítenek a hasüregről, benne a vastagbélről. Kontrasztanyag nélkül (natívan), majd intravénásan beadott kontrasztanyaggal is készülnek felvételek. Ezután a kapott képeket számítógép segítségével rekonstruálva létrehozzák a vastagbél belső felszínének virtuális, 3D-s modelljét (virtuális kolonoszkópia).

Sokan úgy gondolják, hogy a virtuális kolonoszkópia esetén a hagyományos vastagbéltükrözéssel teljesen egyenértékű, ugyanakkor fájdalmatlan eljárásról van szó. Ez nem így van: a vizsgálat kellemetlenségét itt sem lehet teljesen megúszni, mert a befújt kontrasztanyag és levegő keverék feszítheti a vastagbelet, ezzel kellemetlen érzést okozhat. Ugyanakkor a módszer az 5 mm-nél kisebb nyálkahártya eltérések kimutatása estén már nem elég érzékeny, így a kis polipok, lapos növedékek rejtve maradhatnak, emellett a CT vizsgálat sugárterhelést is okoz. Az előnyöket és a hátrányokat ismerve a CT kolonoszkópiának is megvan a helye a diagnosztikai palettában, ugyanakkor a hagyományos vastagbéltükrözést nem váltja ki. Annál inkább így van ez, mert ha a CT kolonoszkópia során gyanús elváltozást észlelnek, mindenképp hagyományos vastagbéltükrözésre van szükség ahhoz, hogy abból mintát lehessen venni szövettani vizsgálatra.

Innovatív módszer, de igen drága a kapszulás béldiagnosztika. A vizsgálat lényege, hogy a beteg lenyel egy apró kapszulát, amelyben egy-egy igen kicsi videokamera és rádióadó található. Mialatt a kapszula átjut a bélrendszeren, a kamera rövid időközönként felvételt készít – a legújabb vastagbél kapszula például közel videominőségű képet rögzít a maga 35 kép/másodperces sebességével. A képeket a beteg által viselt vevőegység tárolja. Az elkészített képeket az orvos tölti le a vevőegységről. E vizsgálatnak is megvannak a korlátai, viszont nagy előnye, hogy kényelmes és a teljes emésztőrendszert, a másfél méter hosszú vastagbél mellett a mintegy 6 méteres vékonybelet is áttekinti.

Alkalmazási javallatok

A székletvér tesztek és széklet-DNS tesztek alkalmazása szűrési céllal ajánlott a teljesen panaszmentes embereknél is, hiszen a polipok, daganatok van, hogy csak évek elteltével – már bizonyos méretet elérve – okoznak panaszokat. 50 év felett a székletvérteszt elvégzése különösen indokolt mindenkinél. Akinek pedig emésztési gondjai, bélpanaszai vannak, életkortól függetlenül ajánlott egy tájékoztató jellegű székletvérvizsgálat elvégzése, ami igazán nem igényel nagy erőfeszítést, hiszen odahaza, kényelmesen elvégezhető.

A virtuális kolonoszkópia és a kapszulás endoszkópia panaszok esetén javasolt szűrő és diagnosztikai eljárás, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy pozitív esetben vastagbéltükrözést kell végezni.

A vastagbéltükrözés minden olyan esetben javasolt szűrő-, diagnosztikus és terápiás módszer, amikor a páciensnek panaszai vannak. Teljesen panaszmentes embereknél az 50. életév után legalább egyszer javasolt elvégezni a vizsgálatot. Olyanoknál, akiknek a vérrokonok körében előfordult vastagbél daganat (polip, vastagbélrák) már akár korábban, a 40. életévtől érdemes a vizsgálatot elvégezni, még teljesen panaszmentes állapotban is. Negatív eredmény esetén 10 évente egyszer javasolt a vizsgálat megismétlése. A vastagbéltükrözéstől ma már senkinek sem szabadna félnie, mert a kolonoszkópia fájdalommentesen, rövid altatásban is elvégezhető.

A teljes vastagbéltükrözés elvégzése nem javasolható olyan esetben, ha valakinek ismert diverticulum gyulladása van; súlyos, toxicus megacolonnal (a vastagbél jelentős kitágulásával) járó colitis ulcerosája van; vagy ismert bélelzáródásban szenved. Előző két esetben a vastagbél falának átlyukasztása (perforáció) kockázata nagy, míg az utóbbi esetben a vastagbéltükrözés előtti hashajtásos előkészítés okozhat további problémát. Ezeknek az állapotoknak a felismerése orvosi feladat.