Vastagbélszűrés

A székletvérteszt kényelmes, alkalmazása nem igényli orvos segítségét, illetve maga a teszt csupán néhány ezer forintba kerül – ha többen élnének a lehetőséggel, kevesebb embernek kellene előrehaladott daganatos betegség rémisztő diagnózisával szembesülnie. Ugyan több előkészítést igényel, de mindmáig a legmegbízhatóbb és a szakorvosok által leginkább ajánlott szűrési módszer pedig a vastagbéltükrözés, más szóval kolonoszkópia. A hiedelmekkel ellentétben a vastagbéltükrözésnek nem muszáj kellemetlen és fájdalmas vizsgálatnak lennie, hiszen egy óra leforgása alatt akár altatásban is elvégezhető a kolonoszkópia, amely után a páciens kipihenten, biztos diagnózissal a kezében, s polipok nélkül folytathatja a napját, a vastagbéltükrözés során ugyanis rögtön lehetőség van a gyanús polipok eltávolítására is.

A vastagbélrákszűrés egyik módszere tehát a székletben található, sokszor szabad szemmel nem látható (okkult) vér kimutatására szolgáló tesztek (széklet okkult vér kimutatás, széklet Weber vizsgálat, immunológiai alapú székletvér kimutatás, fecal occult blood test – FOBT) alkalmazása. Ezek a tesztek könnyen kivitelezhető, fájdalommentes, kedvező árú eljárások, s a vizsgálat kényelmes körülmények között, odahaza bárki által elvégezhető.szuresA székletvértesztet ajánlott elvégezni szűrési céllal teljesen tünetmentes embereknek is, 50 év felett vagy ha valakinek a rokonságában fordult már elő vastagbéldaganat vagy súlyos bélbetegség, akkor pedig különösen indokolt a diagnózis, mivel az jóval korábban jelezhet problémát, amit ekkor még könnyebb orvosolni, mintha megvárjuk, hogy a baj elhatalmasodjon.

A székletvérteszt azért fontos diagnosztikai eszköz, mert egyszerűsége és kényelmessége révén népegészségügyi célú szűrésekre is alkalmas, mivel nem igényel orvosi vagy laboratóriumi vizsgálatot, hanem odahaza elvégezgető, sok ember elsődleges vizsgálatát teszi lehetővé várakozási idő nélkül.

A gasztroenterológus szakorvosok által ajánlott Poly-Check önellenőrző teszt megbízható székletvérvizsgáló eszköz, ugyanakkor az összes székletvértesztre igaz, hogy a legbiztosabb diagnózist nem ezek adják, hanem a vastagbelet teljes hosszában egy világító kamerával feltérképező vastagbéltükrözés. Ennek magyarázata, hogy a vastagbélben lévő kóros elváltozások igen gyakran, azonban nem minden egyes esetben véreznek, ez az esetek egy részében álnegatív eredményhez vezet. Erre tekintettel kell a Poly-Check önellenőrző teszt esetében három egymást követő nap székletmintáját vizsgálni, mert ez csökkenti a tévedés kockázatát. Az álnegatív esetek kiszűrését célozza az is, hogy egyrészt tanácsos a teszt időnként való megismétlése, másrészt az akár altatásban is elvégezhető vastagbéltükrözés elvégeztetése.

Egyes tesztek álpotizív eredményre is vezethetnek, azaz úgy jelzik vér jelenlétét a székletben, hogy az valójában nem a bélrendszerből, hanem például az elfogyasztott ételből származik. A Poly-Check önellenőrző teszt előnye az is, hogy az kizárólag az emberi vért mutatja ki, s semmilyen diétára nincs szükség az alkalmazása előtt.

Ha a teszt negatív, tehát nem jelez vért a székletben, a betegnek nincsenek bélbetegségre utaló panaszai sem, s nem tartozik a kockázati csoportba, akkor a vastagbélrák fennállásának kockázata alacsony. Biztosat ugyanakkor kizárólag az akár altatásban is elvégezhető vastagbéltükrözést követően lehet állítani. Ha az is negatív, s időközben sem változik az egészségi állapota, a páciens akár egy évtizeden át is nyugodt lehet a vastagbélrák felől, mindent megtett annak elkerülése, illetve gyógyítható állapotban való felismerése érdekében.

Amennyiben a székletvér vizsgálat pozitív eredményt ad, s ez felveti a gyanút a vastagbél gyulladásos vagy daganatos betegségére, azonnal orvoshoz kell fordulni, és halogatás nélkül indokolt elvégeztetni a vastagbéltükrözést.