Az aranyér műtéti kezelése

A konzervatív módon (kenőcs, kúp, ülőfürdő) nem javuló aranyeresség esetén sebészi beavatkozás is indokolt lehet: gumigyűrűvel, lézerrel, szikével orvosolható a súlyosabb fokú aranyeresség.

Lehetőség van az aranyerek gumigyűrűvel történő elszorítására (Barron-féle gumigyűrű ligatura), fagyasztással, égetéssel (infravörös photo koaguláció) vagy lézerrel (elektrokoaguláció) történő aranyér kezelésre, illetve súlyos, komplikációkat okozó esetekben műtéti beavatkozásra.

Műtéti kezelésAz aranyérműtét rövid távon kellemetlenebb, de hosszabb távon a legjobb eredménnyel járó beavatkozás. Más alternatíváknál a sebgyógyulás miatt fájdalmasabb megoldás, több ideig tart a felépülés, s nagyobb a lehetséges szövődmények kockázata, viszont mindez befektetésnek tekinthető a jövőbe.

Műtét közben a végbélnyílás környékét több helyen bemetszi az orvos, az aranyeret kivágja, majd a helyét összevarrja. A műtétet általános érzéstelenítéssel végzik, utána a legtöbb betegnek fájdalomcsillapítóra van szüksége. Az operáció után egy ideig jelentkezhet még fájdalom, vérzés, előfordulhatnak vizelési, székelési és széklettartási gondok, a műtéti heg fertőzése, súlyosabb szövődmények ritkán fordulnak elő, hiszen az aranyérműtét ma már egy teljesen rutin beavatkozásnak számít.