Székletvértesztek: vizsgálat otthon

A székletvértesztek kényelmes és gyors diagnosztikai lehetőséget adnak bárki kezébe, a forgalomban lévő székletvértesztek viszont összetételükben, használatukban, megbízhatóságukban eltérnek egymástól, a kínálatból érdemes olyat választani, amelyet a gasztroenterológus szakorvosok is ajánlanak.

SzékletvértesztA székletvér kimutatására manapság már többféle módszer létezik (guajak teszt, immunológiai alapú vérkimutatás, hemoccult, fecatest, fecatwin, hemafecia, humán specifikus székletvérvizsgálat, HSV székletteszt). Ezek lényege, hogy már kevés székletminta esetén is alkalmazhatók, az alkalmazott reagens a székletben lévő, akár minimális mennyiségű véralkotókkal reakcióba lép, s ezt jelzi a felhasználónak.

Székletvértesztet szakorvosnál, rendelőintézetben is végeznek, de elérhetők olyan egységcsomagok is, amelyekkel bárki saját otthonában, várótermi sorban állás és kényelmetlenségek nélkül elvégezheti a vizsgálatot. Miután a vastagbélben esetlegesen jelenlévő kóros elváltozások nem minden esetben véreznek folyamatosan, az álnegatív eredmény kockázatának csökkentése érdekében három egymást követő székletmintán javasolt elvégezni a tesztet.

Vannak székletvértesztek, amelyek használata előtt 2-4 napig bizonyos ételeket (vörös húst, halat, paradicsomféléket) és gyógyszereket (jód- és bórsavtartalmú szereket) kerülni kell, mert azok fals eredményre vezethetnek. Más székletvértesztek (Poly-Check önellenőrző teszt) csak az emberi szervezetből származó vérre reagálnak, ezért ezek alkalmazása előtt nincs semmilyen étrendi megszorítás vagy diétás előírás.

Szűrés céljából a teljesen panasz- és tünetmentes embereknél évente egyszer célszerű elvégezni három egymást követő székletmintából székletvértesztet. Amennyiben valakinél emésztőszervi vagy béltünetek, székelési panaszok jelentkeznek, s azok nem múlnak el néhány napon belül, a tesztet haladéktalanul ajánlott elvégezni. Első lépés lehet az odahaza elvégezhető székletvérteszt alkalmazása, hogy rögtön kiderüljön, van-e kimutatható vér a székletben, mert ez rögtön irányt szabhat a kivizsgálásoknak. Az otthoni székletvérteszt elvégzése viszont nem helyettesítheti az orvosi kivizsgálást, amit akkor is javasolt megtenni, ha a székletvérteszt nem jelez vérzést az emésztőrendszerben.

Amennyiben látható vér van a székletben vagy a széklet teljesen fekete, szurokszerű, habozás nélkül orvoshoz kell fordulni, és mielőbb el kell végezni a vastagbél endoszkópos, eszközös vizsgálatát, az akár mindenféle kellemetlenség nélkül, altatásban is elvégezhető vastagbéltükrözést. A vastagbél vizsgálatának a vastagbéltükrözés a legpontosabb diagnosztikai módszere, amely során nemcsak áttekintik a vastagbelet, hanem szükség esetén az ott talált polipokat is rögtön el tudják távolítani.