Enzimes vastagbélrákszűrés

A vastagbéldaganatok nagy mennyiségben termelnek egy M2-PK nevű enzimet, ezt felismerve vált lehetővé olyan székletteszt kifejlesztése, amely ennek az enzimnek a nagyságrendjét vizsgálja a székletben, s ezáltal jelezheti, ha daganatgyanús elváltozás lehet a vastagbélben.

Enzimes vastagbélszűrésA székletvér tesztektől eltérően az enzimes vastagbélrákszűrés során a daganatos sejtekből származó enzim (M2-piruvát-kináz, M2-PK) koncentrációjából következtetnek a daganatos elváltozások jelenlétére. A rákos sejtek jelentős mennyiségben termelik az M2-PK enzimet, ami a székletbe jut, ahonnan immunológiai módszerrel kimutatható a jelenléte. Az M2-PK a piruvát-kináz enzim egy izotípusa, amely főleg osztódó sejtekben jelenik meg. Mivel az egészséges vastagbélhám sejtjei is gyorsan osztódnak, az M2-PK szintje szinte mindig eltér a nullától. Emiatt meghatározott az a határérték, ami felett felmerül daganatos vagy gyulladásos vastagbélbetegség jelenléte.

A vizsgálat előnye, hogy elégséges egyetlen székletminta vizsgálata, továbbá a mintavétel előtt nem kell diétát tartani. Hátránya, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas vizsgálatra, s a belek idült gyulladásos betegségei, például colitis ulcerosa, Crohn-betegség vagy bármilyen más hasmenéses betegség esetén a teszt béldaganat nélkül is pozitív eredményt mutathat.

A vizsgálat érzékenysége magas, 80-85% körüli, tehát 100 vastagbéldaganatból 80-85 esetben jelzi a betegség fennállását. Hátránya, hogy a rákmegelőző állapotokat (polip, adenoma) alacsonyabb biztonsággal mutatja ki.

Amennyiben a teszt pozitív, haladéktalanul el kell végezni egy az egész vastagbelet áttekintő, akár altatásban is kivitelezhető vastagbéltükrözést. Ha a teszt negatív, a fentebb említett érzékenységi hányados miatt indokolt egy későbbi időpontban kontrollvizsgálatot is végezni, illetve ebben az esetben is fontos fejben tartani, hogy az összes létező vastagbélvizsgáló módszer közül a legbiztosabb diagnózist a vastagbéltükrözés adhat, amely során szükség esetén rögtön szövettani mintát is tudnak venni, illetve rögtön a gyanús polipokat is el tudják távolítani a vastagbélből.