Vastagbélrák kialakulása

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú betegség, élete során minden 20. ember szembesül vele. Azért tragikus, hogy Magyarországon évente 5 ezren belehalnak a vastagbélrák szövődményeibe, mert ez a daganattípus azok közé tartozik, amelyek éveken át rákmegelőző állapotban (polipok) már jelen vannak a szervezetben, tehát van lehetőség az eltávolításukra és annak megelőzésére, hogy a rák egyáltalán kifejlődjön. Ehhez sokkal többeknek el kellene menniük vastagbéltükrözésre vagy legalább egy egyszerű diagnosztikai módszerrel odahaza el kellene végezniük a székletvértesztet.

vastagbel
A vastagbélrák leggyakoribb típusa az ún. sporadikus vastagbélrák. Erre jellemző, hogy a daganat a vastagbél polipok talaján alakul ki. Ép vastagbélhám esetében a jóindulatú polipon (adenomán) át a vastagbélpolip tumoros átalakulásán (diszplasztikus adenoma) keresztül a rosszindulatú rák megjelenéséig átlagosan 10 év telik el. Ezért mondható el az, hogy teljesen negatív vastagbéltükrözés esetében 10 évig nem kell arra számítani, hogy vastagbélrák jelenjen meg. Ezért a biztonságért érdemes minden 50. életévét betöltött férfinak és nőnek (valamint azoknak, akiknek a rokonságában volt már vastagbélrák) elvégeztetni az akár altatásban is kivitelezhető vastagbéltükrözést.

A vastagbélrák előfordulása az életkorral párhuzamosan növekszik, az 50. életév után gyakori. Az irodai munka, az ülő, mozgásszegény életmód, a zsírokban és füstölt árukban gazdag étrend, az elhízás, a rostokban szegény ételek, az ezek nyomán kialakuló szorulás, a méreganyagokat folyamatosan a szervezetbe adagoló dohányzás fokozott kockázatot okoz.

A vastagbélrák egy másik típusa gyulladásos vastagbélbetegségek talaján jelenik meg (colitis-asszociált vastagbélrák). A gyulladásos vastagbélbetegségekben (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) szenvedők esetében a betegség fennállásnak 10. éve után szintén gyakrabban jelenhet meg vastagbéldaganat, indokolt tehát a rendszeres székletvérteszt, illetve vastagbéltükrözés.

Azoknál, akik vérrokonánál – különösen fiatalabb korban – előfordult már vastagbélrák vagy végbélrák, fokozottabb a vastagbélrák kialakulásnak kockázata. Bizonyos polipózis tünetegyüttesek (polyposis syndromák) esetében már korai életkorban (10-25. életév körül) megjelenthet vastagbélrák. Esetükben ugyancsak különösen indokolt a rendszeres időközönként elvégzett vastagbéltükrözés, hogy az örökségből ne váljon végzetes daganat.