Vastagbélfekély

A vastagbélfekély a vastagbélhám gyulladásos megbetegedés során kialakuló, szövethiánnyal járó állapota. A vastagbélfekély leggyakrabban a gyulladásos vastagbélbetegségek közé sorolt fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), illetve Crohn-betegség következményeként alakul ki, de vastagbélfekélyt okozhatnak bizonyos fertőzéses eredetű vastagbél betegségek és a vastagbél vérkeringésének zavarai is.

A vastagbélfekély gyakori tünetei a véres széklet, nyákos széklet, időnként nyákos, véres hasmenés megjelenése, a hasi fájdalom, a székürítés során jelentkező fájdalom, a székletürítés végeztével jelentkező, nem teljes kiürülés érzése. Általános tünetek megjelenése is gyakori: fáradtság, fogyás, levertség, hőemelkedés, láz.

vastagbelAmennyiben ezek a tünetek külföldi utazás alatt vagy azt követően, illetve a környezetünkben tömegesen fordulnak elő, valószínű a fertőzéses eredetű vastagbélgyulladás és vastagbélfekély fennállása (“bélhurut”, “ételfertőzés”).

A vastagbél keringési rendellenességére visszavezethető vastagbélgyulladás, vérzés és fekély megjelenése elsősorban idősebb korban fordul elő, főként olyanok esetében, akiknek általános érelmeszesedése van vagy hasi, illetve alsó végtagi verőérműtéten estek át.

A fenti tünetek esetén mindenképpen indokolt az akár altatásban, kényelmetlenségek nélkül is elvégezhető vastagbéltükrözés a diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés mielőbbi meghatározása érdekében.