Virtuális (CT) kolonoszkópia

A virtuális kolonoszkópia (CT kolonoszkópia) során az előzetesen hashajtókkal kitisztított vastagbélbe a végbélnyíláson keresztül kontrasztanyag és levegő keverékét juttatják be, majd komputer tomográfia (CT) segítségével képeket készítenek a hasüregről, benne a vastagbélről.

kolonoszkopiaA kapott képeket számítógép segítségével rekonstruálva létrehozzák a vastagbél belső felszínének virtuális, 3D-s modelljét (virtuális kolonoszkópia). A vizsgálat kellemetlen lehet, mert a befújt kontrasztanyag és levegő keverék feszítheti a vastagbelet, ezzel kellemetlen érzést okozhat. Ugyanakkor a módszer az 5 mm-nél kisebb nyálkahártya eltérések kimutatása estén már nem elég érzékeny, így a kis polipok, lapos növedékek rejtve maradhatnak.

Mindent egybevetve a virtuális kolonoszkópia panaszok esetén javasolt szűrő és diagnosztikai eljárás lehet, de nem szabad megfeledkezni a vizsgálat során a szervezetet érő sugárterhelésről, valamint arról sem, hogy pozitív esetben mindenképp hagyományos vastagbéltükrözést kell végezni, azt semmilyen más diagnosztikai módszer nem helyettesítheti.