Vastagbélrákszűrés tükrözéssel

A vastagbélrák szűrés legbiztosabb módszere a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia). A vizsgálattal összefüggésben sok félelem él az emberekben, pedig a vastagbéltükrözésnek ma már egyáltalán nem kell kellemetlen és fájdalmas negatív élményként rögzülnie, mert altatásban is elvégezhető, amikor a páciens semmit sem vesz észre a vizsgálatból.

Vastagbél tükrözésA vastagbéltükrözésre a felkészülés napokkal a vizsgálat előtt megkezdődik. Olyan étrendre van ekkor szükség, elősegíti a belek kiürülését, salakanyag-mentességét. Tartózkodni kell a rosttartalmú ételektől, a vizsgálat napján pedig egyáltalán nem szabad enni, a kolonoszkópiát éhgyomorra végzik. Ugyancsak meg kell beszélni az orvossal előre, hogy a szedett gyógyszerek közül kell-e valamit elhagyni a vizsgálat előtt, s alkalmazni szoktak hashajtót is, hogy minél tisztább legyen a vastagbél, s ezáltal minél gördülékenyebb és hatékonyabb a vizsgálat. Ezt a célt szolgálja a vizsgálat előtti beöntés is, amikor mesterségesen, a végbélen át a szervezetbe vezetett folyadékkal átöblítik a vizsgálandó bélszakaszt – ha előzetesen speciális béltisztító módszerrel sikerült megfelelően kitisztítani a vastagbelet, a beöntésre nem minden esetben van szükség.

A síkosítóval kezelt kolonoszkópot, a képeket készítő vékony száloptikás eszközt a végbélen keresztül vezetik be, ennek segítségével a teljes vastagbél, sőt a vékonybél utolsó szakasza is megvizsgálható. Az eszköz lelke a lámpával felszerelt képkészítő miniatűr kamera, a csőnek része ugyanakkor egy vékony csatorna is, amelyen át levegőt tudnak fújni a vastagbélbe vagy ki tudják szívni a felesleges béltartalmat, illetve az eszközzel a polipokat, gyanús növedékeket rögtön el is tudják távolítani.

A vastagbéltükrözés tehát nemcsak arra jó, hogy a vastagbél belső felszínét megtekintse az orvos, hanem arra is, hogy azokból a területekből, amelyek valamilyen betegségre utalnak, szövettani mintát vegyen, amelynek segítségével a diagnózis felállítható, tehát ehhez nincs szükség újabb beavatkozásra. Amennyiben a vizsgálat során rákmegelőző jóindulatú növedékeket (polipokat) találnak, úgy ezeket a vizsgálat során el is lehet távolítani, ezáltal nemcsak szűrés, hanem terápiás beavatkozás is történik egy lépésben. Erre egyetlen másik vastagbél betegség szűrésre alkalmazott módszer sem ad lehetőséget.

A vizsgálat kellemetlensége abból adódhat, hogy a vastagbélbe levegőt kell fújni, amely miatt szélgörcsszerű érzés, fájdalom léphet fel, továbbá a vastagbélbe vezetett vizsgálóeszköz a vastagbél kanyarulataiban a bélfalat húzhatja, ami szintén kellemetlen érzést okozhat. A fájdalmak megélése függ a betegtől is, nem mindenki reagál hasonlóan a kolonoszkópiára, s befolyással lehet minderre az aktuális fizikai és lelki állapot is, ezért érdemes nem félelemmel, hanem tudatosan, a vizsgálat semmivel sem pótolható hasznát szem előtt tartva felkészülni a vastagbéltükrözésre.

Vastagbél tükrözésA kellemetlenségeket bódítással, fájdalomcsillapítással lehet mérsékelni, altatásban végzett vastagbéltükrözéssel pedig teljes mértékben ki lehet küszöbölni. Altatás elvileg az állami egészségügyi intézményekben is kérhető társadalombiztosítási támogatással, ám sok ellátóhelyen finanszírozási okokból vagy a szakemberhiány miatt nemigen adnak lehetőséget erre. Az ország legnagyobb gasztroenterológiai szakorvosi hálózatában, az Endomedix diagnosztikai központokban a vastagbéltükrözés döntő többségét altatásban végzik: a páciens semmit sem érez a vizsgálatból, a kolonoszkópia után hamar felébred, megkapja a leleteket, s rossz élmények nélkül folytathatja a napját. Ráadásul a vizsgálatra sem kell heteket-hónapokat várni, általában egy héten belül fogadják a pácienseket.