A vastagbél betegségei

A vastagbél leggyakoribb betegségei a gyulladásos és a daganatos betegségek. A gyulladásos vastagbélbetegségek két legfontosabb megnyilvánulási formája a csak a vastagbelet érintő fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), valamint a vastagbélen kívül az emésztőrendszer egyéb szakaszait (szájnyílástól a végbélnyílásig) is érinthető Crohn-betegség.

vastagbelFőbb tüneteik a hasi fájdalom, a gyakori hasmenéses székletürítés, ráadásul a széklet véres és/vagy nyákos lehet. A betegséget hőemelkedés vagy láz is kísérheti, és súlyos esetekben akár jelentős fogyás is tapasztalható. Gyakoriak a bélrendszeren kívüli tünetek is, amelyek közül a szem, a bőr, az ízületek, a máj- és eperendszer, valamint a csontok érintettsége gyakori, de egészen ritka tünetek is megjelenhetnek (például idegrendszeri panaszok, vesebetegség, tüdőbetegség). A panaszok széles skálájából adódik, hogy csak a tünetek alapján nem lehet a betegséget diagnosztizálni, mindenképp kivizsgálásra van szükség, aminek lehet része a székletvérteszt – akár odahaza elvégezve –, valamint a vastagbéltükrözés is, amely a tévhitekkel ellentétben kíméletesen, akár altatásban is elvégezgető.

A vastagbél daganatos betegségei szintén igen gyakoriak, élete során minden 20. ember szembesül rosszindulatú vastagbélrákkal, végbélrákkal. Az elváltozások sokáig – akár éveken át – nem vagy csak alig okoznak panaszt, ezért hosszú idő is eltelhet, amíg valaki rászánja magát a kivizsgálásra. Túl hosszú idő! Sajnos ennek jele az elszomorító hazai halálozási statisztika is: minden évben 5 ezren meghalnak, pedig a vastagbélrák kialakulása a gyanús polipok a vastagbéltükrözés során egyszerűen eltávolíthatók, az időben felfedezett betegség pedig teljesen meggyógyítható.

Amikor a vastagbéldaganat tünetet okoz, az lehet bizonytalan jellegű hasi fájdalom, puffadás, a székelési szokások megváltozása, a hasmenés és a székrekedés váltakozása, véres széklet megjelenése, de gyengeség, fáradékonyság, indokolatlan fogyás jelentkezése esetén is feltétlenül szükség van a mielőbbi kivizsgálásra, különösen az 50. életév után kialakuló panaszok esetén vagy ha a családban előfordult már vastagbél-daganatos betegség. Mindenképpen gasztroenterológushoz kell fordulni, ha fogyást, időszakosan visszatérő vagy állandó hasi fájdalmat, nyákos, esetleg friss véres (piros) vagy alvadt, emésztett véres (fekete) székletet észlelünk – ezek hátterében természetesen nemcsak rák állhat, ám ezt mielőbb ki kell zárni.