A gasztroenterológus megszólal: orvosként a vastagbélrák-szűrésről

Évente kilencezren szembesülnek vastagbélrákkal Magyarországon, sok ezer ember sajnos túl későn, holott ez a ráktípus a szűrésekkel időben felfedezhető és meggyógyítható.

Dr. Takáts Alajos, a Semmelweis Egyetem I. számú Sebészeti Klinikájának belgyógyász-gasztroenterológus főorvosa, a Budapesten és vidéki nagyvárosokban is jelenlévő, legnagyobb hazai magán gasztroenterológiai hálózat, az Endomedix diagnosztikai központok orvosigazgatója figyelmeztet: a krónikus bélpanaszokkal küzdőknek mindenképp, az 50 év feletti nőknek és férfiaknak pedig akkor is ha nincs panaszuk, el kellene jutniuk vastagbélvizsgálatra. Kifogás nem fogadható el: egy otthoni székletvérteszt nem kerül sokba, bárki el tudja végezni, a legbiztosabb vizsgálat, a vastagbéltükrözés pedig ugyancsak elérhető, s akár kellemetlenség nélkül, egy rövid altatásban is elvégezhető.

Miért menne az ember vastagbélvizsgálatra, amíg nem muszáj?

dr_takats_alajos_170x105 „Azért, mert élni akar, s belátja: az élete ér annyit, a családja megérdemel annyit, hogy ne hanyagolja el önmagát és ne adjon esélyt a ráknak. A vastagbélrák és végbélrák ugyanis nem halálos betegség az elején, attól válik halálossá, ha nem gyógyítjuk meg időben.

Egy évtized leforgása alatt mintegy 90 ezer(!) magyar szembesül a vastagbélrák diagnózisával, szinte mindenkinek a rokonságában, az ismerősi körében volt vagy van vastagbélrákos beteg. Egy évtized alatt 50 ezren meghaltak a betegség szövődményeiben, közülük több tízezren teljesen feleslegesen, mert ha náluk egy-két évvel korábban észrevették volna a bajt, meggyógyították volna őket. Azt kell megérteni: annak a közel 30 ezer embernek a szervezetében, akikkel az orvosok a következő három évben fogják közölni a vastagbélrák vagy végbélrák diagnózisát, a rosszindulatú folyamat már most is tart, már ma is ott az az elváltozás, ott az a polip a vastagbélben, amelyből a rák ki fog alakulni. Lehet, hogy még nem okoz panaszt, lehet, hogy még csak észrevétlenül vérezget, de ott a rák csírája. Elkapjuk-e? Ez csak a páciensen múlik.”

Épp attól félnek sokan, hogy egy kivizsgálás során rossz hírt fog közölni az orvosuk.

„Attól, hogy nem tudunk valamiről, az még ott van bennünk, növekszik, fejlődik, majd áttétet ad, ha nem teszünk semmit ellene, hogy ez ne így legyen. Semmilyen ésszerű indok nincs arra, hogy valaki elodázza a vizsgálatokat. Az esetek többségében kiderül, hogy nincs túl nagy baj, hiszen gyulladás, fertőzés, allergia, ételintolerancia is állhat a bélproblémák hátterében, ezeket mind orvosolni lehet, s elmúlnak a panaszok. Az esetek egy másik részében pedig megtaláljuk a rákmegelőző állapotban leledző polipokat, kivesszük azokat és ezzel elejét vettük a további problémáknak. De ha már magára a vastagbéldaganatra bukkanunk rá, akkor is annak van esélye a gyógyulásra, akinél mielőbb elkezdődik a kezelés, s nem engedjük meg, hogy a tumor szétterjedjen a vastagbélben és környezetében a hasüregben, a véráram útján eljusson a májba, a tüdőbe, az agyba, a csontokba.”

Rendben, megijesztett. Mit tehetek már ma azért, hogy elkerüljem a bajt?

„Ami a leggyorsabban és legkényelmesebben kivitelezhető, az egy otthoni székletvérteszt elvégzése. A legbiztosabb pedig, ha bejelentkezik egy vastagbéltükrözésre, ahol a komplett bélcsatornát centiről-centire átnézik. Ez utóbbihoz ugyan ki kell mozdulni otthonról, de egy altatásban elvégzett vizsgálat egyáltalán nem megterhelő, a legnagyobb kellemetlenség, hogy előtte néhány napon át diétázni kell és hashajtót bevenni, hogy a bél kitisztuljon. Egy altatásos vizsgálat ezt követően már semmiség.”

Székletvértesztből többféle is van forgalomban, honnan tudjam melyik a megbízható?

„Laikusként ez nehéz kérdés, szakorvosokra kell hagyatkozni. Mi az Endomedixnél sok ezer székletvizsgálat tapasztalata nyomán e területre nagy rálátással rendelkező gasztroenterológus kollégákkal választottuk ki, hogy a nemzetközi színtéren hozzáférhetők közül melyik otthoni székletvértesztet alkalmazzuk a pácienseinknél. Megismertük a referenciákat, szakmailag meggyőződtünk a székletvértesztünk megbízhatóságáról, s azt is figyelembe vettük, hogy megfizethető legyen az ára, s ezáltal minél többen igénybe tudják venni.

A nálunk alkalmazott székletvérteszt nem igényel előzetes diétát és előkészületet, mert nem zavarják meg a bélben lévő tápanyagok, csak az emberi vért mutatja ki a székletben. Betegeink három egymást követő napon egy zárható kis tégelybe vesznek székletmintát, amelyet a harmadik napon a rendelkezésükre bocsátott kémiai anyag és tesztcsík segítségével odahaza önmaguk megvizsgálnak. Természetesen orvosi vizsgálat nélkül nem diagnosztizálhatunk és nem rendelhetünk el terápiát, de a székletvérteszt elvégzése egy fontos szűrő, ami orientálhatja a további lépéseket, amennyiben szükségesek.”

A székletvérből mennyire biztosan lehet polipok vagy daganatkezdemény jelenlétére következtetni?

„A vastagbélben lévő elváltozások gyakran véreznek, ez ad esélyt arra, hogy még kezdeti stádiumban, akár a bélpanaszok megjelenése előtt felfedezzük és eltávolítsuk azokat. Ugyanakkor nem vérzik minden elváltozás és a vérző elváltozások sem feltétlenül véreznek folyamatosan, ezért van szükség arra, hogy három egymást követő napon történjék a mintavétel, ezzel csökkenteni lehet az álnegatív eredmények arányát. Ha valakinél pozitív a teszt és megjelent akár látható, akár szemmel nem látható, de a teszt által kimutatható formában a vérzés, mindenképp halogatás nélkül indokolt gasztroenterológiai kivizsgálást végezni.

Egy vérzés nem jelenti okvetlenül, hogy máris daganat van az emésztőrendszerben, de ennek mindenképp hamar utána kell járni. Akiknél a teszt nem jelzi vér jelenlétét, náluk a kockázat alacsonyabb, ám mivel előfordulnak vérzés nélküli elváltozások is, a biztonság növelése érdekében évente rendszeres kontroll szükséges. Teljes biztonságot pedig a világon egyetlen vizsgálat képes csak nyújtani: a vastagbéltükrözés. Ha valakinek rendszeresen vérezget az aranyere, értelemszerűen nem indokolt nála a székletvérvizsgálat. Viszont az, hogy ismerünk egy vérző aranyeret, még nem biztosít senkit arról, hogy feljebb a bélrendszerben nincs másik vérzés is, amiről így elterelődik a figyelem. A megoldás ekkor is a vastagbéltükrözés.”

Egyszerűbb és kevésbé kényes szűrővizsgálatokra sem mennek el az emberek, sokakat négy lóval sem lehetne vastagbéltükrözésre elvontatni.

„Mivel a vastagbélrák az esetek egy jelentős részében megelőzhető, egyes nyugati országokban működnek olyan egészségbiztosítók, amelyek előírják ügyfeleiknek a vastagbélszűrést, s aki 45 és 55 éves kora között nem vesz részt kolonoszkópián, később a biztosító egyszerűen nem állja az onkológiai kezelés költségét, ha rákja lesz, hiszen nem tett semmit ellene, pedig tehetett volna. Nem gondolom, hogy idehaza efféle büntető jellegű adminisztratív intézkedések lennének ma célravezetők, az egészségügyi rendszer nem is tudná hirtelen páciensek százezreit átszűrni. Az emberek gondolkodásának kell megváltoznia, s ebben tapasztalataink szerint szerencsére pozitív irányban változik is a helyzet, mert egyre többen belátják: a mérleg egyik serpenyőjében egy kellemetlennek, fájdalmasnak tartott vizsgálat áll, a másik serpenyőben viszont az életük, amit ezzel a vizsgálattal megmenthetnek.

Ráadásul ma már rendelkezésre állnak olyan módszerek, amelyekkel a vastagbéltükrözés minden kellemetlensége kiiktatható. Az Endomedixnél például a bélvizsgálatok döntő többségét egy rövid altatásban végezzük: a betegeink semmit sem éreznek, pihennek egy órát, majd amikor felébrednek, felöltözhetnek, s megkapják a leletüket.”

Egy magánszolgáltató tarifáit nem mindenki tudja megfizetni.

„Egy súlyos betegség sokkal többe kerül, mert az ember kiesik a munkából, lehetséges, hogy végleg. Egyébként a vastagbéltükrözés az állami rendelőkben és kórházakban is elérhető, a társadalombiztosítás támogatja, így ott a pácienseknek nem kerül pénzbe. Igaz, a háziorvos panaszmentes állapotú páciensének, szűrési céllal ma nem kérhet kolonoszkópiát, de valamilyen panasz feltüntetésével és iránydiagnózissal adhat beutalót. Az állami ellátásra viszont sokan – joggal – azért panaszkodnak, mert több hetes, akár egy hónapot is meghaladó várakozási idő is előfordulhat, sok helyen pedig igencsak elöregedett a géppark is, amivel az endoszkópos diagnosztikát végzik, ez nehezítheti, hosszabbá teheti a vizsgálat időtartamát. Elvileg az altatást is biztosítják a kórházak, ám a gyakorlatban ez nemigen működik: egyre több kórházban és klinikán lassan még a műtétekhez sincs elegendő altatóorvos, nemhogy egy-egy vizsgálathoz biztosítsanak aneszteziológust, illetve az alulfinanszírozottság miatt az altatás pénzbeli költségét is igyekeznek megtakarítani az intézmények. Ezért is népszerű országszerte évek óta az Endomedix szolgáltatása, az altatásban akár egy héten belül elvégzett vastagbéltükrözés. Összességében azért szögezzük le: a vastagbéltükrözés altatás nélkül sem egy elviselhetetlen beavatkozás, az altatás fő funkciója, hogy a diagnosztika komfortosan történjen, s ne maradjanak utána rossz emlékek.”

Kiknél kellene a vastagbéltükrözést feltétlenül elvégezni?

„Férfiak és nők százezreinél indokolt lenne az azonnali vastagbéltükrözés. A túlsúly, az elhízás kockázati tényező. A hagyományos magyar konyha az állati zsírokkal, a vörös húsokkal, a sok sóval, erős fűszerekkel igencsak kedvez a bélbetegségeknek, a vastagbélráknak is. A rostszegény táplálkozás miatt a belek renyhébbek, a károsító salakanyagok tovább tartózkodnak bent, lassabban haladnak tovább, erre ráerősít az ülő életmód, az irodai munka, a sok számítógépezés, tévénézés, a kevés mozgás, ami ugyancsak negatívan hat a bélműködésre. Függetlenül attól, hogy van-e valamilyen panasza vagy nincs, 50 év felett mindenkinek el kellene jutnia kolonoszkópiára, hogy kiderüljön kinél nincs semmilyen elváltozás a vastagbélben, s akár egy egész évtizeden át nincs szüksége kontrollra, s kik azok akik veszélyeztetettek, s ezért résen kell lenniük.

A vastagbéltükrözést érdemes a 40. életév után elvégeztetnie mindazoknak, akiknek a közeli rokonságában fordult már elő vastagbélrák vagy végbélrák, különösen akkor, ha az fiatalabb korban jelentkezett. Ezen felül pedig természetesen azoknál indokolt a vizsgálat, akiknek emésztési problémáik, bélpanaszaik vannak, nincs rendben a székletük, illetve szorosabb orvosi követést indokolnak fennálló ismert bélbetegségek is. A lényeg: a halogatás gyilkos lehet, az idő a kulcstényező, azt nem szabad elvesztegetni, mert ha a baj elhatalmasodik, rohamosan lecsökken az az idő, amivel még gazdálkodhatunk.”

Kapcsolódó tartalmak: Endomedix diagnosztikai központok