Kolonoszkópia

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) során az előzetesen egy-két napos diéta, illetve hashajtó szerek alkalmazásával kitisztított vastagbélbe a végbélen keresztül egy vékony száloptikás eszközt (endoszkóp) vezet fel az orvos, amelynek segítségével a teljes vastagbél, sőt a vékonybél utolsó szakasza is megvizsgálható.

KolonoszkópiaA vizsgálat kellemetlen lehet, mivel a vastagbélbe levegőt kell fújni, amely miatt szélgörcsszerű érzés, fájdalom léphet fel, továbbá a vastagbélbe vezetett vizsgálóeszköz a vastagbél kanyarulataiban a bélfalat húzhatja, ami szintén kellemetlen érzést okozhat. A vizsgálat kellemetlenségét azonban a vizsgálat elején intravénásan beadott fájdalomcsillapítóval lehet mérsékelni, sőt a vastagbéltükrözés rövid altatásban is elvégezhető, amikor pedig a páciens semmit sem érzékel a vizsgálatból, annak végén kipihenten ébredhet, s nem sokkal később folytathatja a napját. Országszerte az Endomedix gasztroenterológiai központokban alkalmazott altatási módszer nem vagy csak minimális mértékben jár mellékhatással, a szervezetet sokkal kevésbé terheli meg, mint egy műtét során alkalmazott altatás, s általa sem fájdalommal, sem kellemetlenséggel, sem az ezektől való félelem miatti stresszel nem kell számolni.

A vastagbéltükrözés során a komplett vastagbél teljes belső felszíne áttekinthető, és azon területekből, amelyek valamilyen betegségre utalnak, rögtön szövettani minta is vehető, ezáltal a szövettani diagnózis is egyetlen vizsgálat révén felállítható. Amennyiben a vizsgálat során rákmegelőző jóindulatú polipokat találnak, ezeket a vizsgálat során ugyancsak el lehet távolítani, és így nem csak szűrés, de terápiás beavatkozás is történik egy lépésben. Erre egyetlen másik vastagbélbetegség szűrésére alkalmazott módszer sem ad lehetőséget.

A vastagbéltükrözés minden olyan esetben javasolt szűrő-, diagnosztikus és terápiás módszer, amikor a páciensnek panaszai vannak (hasi fájdalom, puffadás, székrekedés, hasmenés, véres széklet, fogyás). Teljesen panaszmentes embereknél az 50. életév után legalább egyszer javasolt elvégezni a vizsgálatot. Olyanoknál, akiknek a vérrokonok körében előfordult vastagbél daganat (polip, vastagbéldaganat) akár már korábban, a 40. életévtől érdemes a vizsgálatot elvégezni, még teljesen panaszmentes állapotban is. Negatív eredmény esetén 10 évente egyszer javasolt a vizsgálat megismétlése.