Vastagbélrák megelőzése

Két pillére van a vastagbélrák megelőzésének: az étrend és a szűrővizsgálatok.

vastagbel

A vastagbélrák megelőzésének legfontosabb feltétele a helyes életmód és a megfelelő étrend, ez az elsődleges, primer prevenció. A rendszeres testmozgás, az elhízás és a túlsúly megelőzése alapvető fontosságú. A rostokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag, zsírszegény étrend, a rendszeres gyümölcs és zöldségfogyasztás, a cukorban, a lisztben és telített zsírsavakban gazdag ételek bevitelének csökkentése vagy elkerülése jótékony hatású lehet nem csak a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a vastagbélrák megelőzésben is. Javasolt a méreganyagokat folyamatosan a szervezetbe adagoló dohányzás elkerülése, illetve a mértékletes alkoholfogyasztás. Vitaminok közül a megfelelő mennyiségű B-, C- és D-vitamin utánpótlásnak lehet jótékony hatása.

A megelőzés szempontjából életbevágóan fontos a rákelőző állapotok időben történő felismerése, azaz a szűrés. A szűrés szempontjából a legkényelmesebb módszer az odahaza is elvégezgető székletvérteszt alkalmazása, legbiztosabb módszer pedig az akár altatásban is elvégezhető vastagbéltükrözés, mert a kolonoszkópiával nemcsak felfedezhetők, de rögtön fájdalommentesen el is távolíthatók azok a polipok, melyek talaján évek elteltével máskülönben vastagbélrák alakulhatna ki. A székletvérteszt mindenkinek javasolható akár már fiatalabb korban is, illetve emésztőszervi panaszok fennállása esetén. Az alacsony kockázatú embereknél az 50. életév után legalább egyszer ajánlott vastagbéltükrözést is végezni. A közepes vagy magas kockázatú emberek esetében a korábbi életkorban és rendszeres időközönként megismételt vastagbéltükrözésnek kiemelt jelentősége van.

vastagbelA vastagbélrák miatt műtéten és /vagy onkológiai kezelésen átesett betegeknél a betegség kiújulását megelőzendő ugyancsak nélkülözhetetlen a rendszeresen ismételt vastagbéltükrözések végzése.

Címkék: