Székletvérteszt: vizsgálat odahaza

A székletvér tesztek a székletben lévő, szabad szemmel nem mindig látható vérzés kimutatása révén alkalmasak a vastagbél betegségeinek szűrésére. Előnyük kedvező árukban és az egyszerű kivitelezhetőségben rejlik, hiszen bárki akár odahaza el tudja végezni saját magánál és családtagjainál is a vizsgálatot.

Székletvérteszt odahazaA székletben található rejtett (okkult) vér kimutatására többféle vizsgálati módszer is elérhető, ám ezek közül körültekintően kell kiválasztani a megbízható eljárást. Az egyik ilyen, a gasztroenterológus szakorvosok által megbízhatónak tartott módszer a Poly-Check önellenőrző teszt, egy specifikus immun gyorsteszt, amely három egymás utáni nap székletmintája nyomán odahaza ad képet arról, van-e vérmaradvány a székletben. Előnye, hogy igen érzékeny vizsgálat, s csak az emberi vért mutatja ki, tehát az állati eredetű ételek fogyasztása nem zavarja meg a vizsgálatot, amely előtt így nincs is szükség semmilyen speciális előkészületre, diétára sem.

A székletvér kimutatása egy fontos indikátor, ám meg kell jegyezni: nem minden polip vagy daganat vérzik, ezért ha nem mutatható ki vér a székletben, a biztonság kedvéért akkor is érdemes később kontrollvizsgálatot végezni. Ha pozitív az eredmény, az sem jelent feltétlenül rosszindulatú daganatot, hiszen egy bélgyulladás, esetleg egy vérző aranyér is okozhat vért a székletben, mindenesetre ebben az esetben mindenképp utána kell járni halogatás nélkül annak, mi okozza a vérzést.

Szakorvosi támogatásA gasztroenterológus szakorvosok által ajánlott Poly-Check önellenőrző teszt egy megbízható székletvérvizsgáló eszköz, ugyanakkor az összes székletvértesztre igaz, hogy a legbiztosabb diagnózist nem ezek adják, hanem a vastagbelet teljes hosszában egy világító kamerával feltérképező vastagbéltükrözés (kolonoszkópia). Ennek magyarázata, hogy a vastagbélben lévő kóros elváltozások igen gyakran, azonban nem minden egyes esetben véreznek, ez az esetek egy részében álnegatív eredményhez vezet. Erre tekintettel kell a Poly-Check önellenőrző teszt esetében három egymást követő nap székletmintáját vizsgálni, mert ez csökkenti a tévedés kockázatát. Az álnegatív esetek kiszűrését célozza az is, hogy egyrészt tanácsos a teszt időnként való megismétlése, másrészt az akár altatásban is elvégezhető vastagbéltükrözés elvégeztetése.