Ha vérzik az aranyér

A belső aranyér és a külső aranyér egyaránt vérezhet, ez a vérzés különböző mértékű lehet, olykor pecsételő jellegű, máskor akár erősebb is. Az aranyérbetegséget ne hanyagoljuk el, mert azzal csak tetézzük a problémát, s mielőtt magunk kezdenénk az aranyér kezelésébe, mindenképp állapítsa meg orvos, hogy valóban azzal állunk szemben.

Aranyeres vérzés esetén a kezelés alapja az ülőfürdő, ami lehet kamillás is. Fontos az étrend, amivel elősegíthetjük, hogy lazább legyen a széklet: ezt rostdús élelmiszerek, gyümölcsök, műzlik és sok folyadék tudja támogatni. Nagyon fontos az aranyeres csomó összehúzása, és a kísérő gyulladás csökkentése is. Székelés után mindig alapos mosakodás szükséges. Javasolt aranyér kenőcs és/vagy kúp használata is. Ezek érösszehúzó, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásuk révén segítenek a vérzés és a gyulladás csökkentésében és az aranyér visszahúzódásában.

Ha vérzik az aranyérGyakori szövődmény az aranyér rögösödése (trombózis). Ilyenkor mindig szükséges a gyógyszeres kezelés (kenőcs, kúp, tabletta). Ha a belső aranyér kizáródott (a székelés során fellépő préseléskor a végbélen kívülre esik az aranyér, majd a végbél záróizma görcsösen összezárul, ezáltal kizárva a belső aranyeret) szintén meg kell kezdeni a gyógyszeres kezelést. Ilyen esetben is javasolt szakorvoshoz (gasztroenterológus, sebész-proktológus) fordulni. Ha nagyobb vérzést tapasztalunk, úgyszintén szakorvosi vizsgálat szükséges. Előrehaladottabb stádiumban aranyérműtét is indokolt lehet.