Aludja át a vastagbéltükrözést!

A vastagbélrák szűrés legbiztosabb módszere a kolonoszkópia, ám a vastagbéltükrözéstől sokan – ma már indokolatlanul – félnek, holott a leghatékonyabb vastagbélvizsgáló módszer altatásban is elvégezhető.

A vizsgálat során az előzetesen hashajtó szerek alkalmazásával kitisztított vastagbélbe a végbélen keresztül egy vékony száloptikás eszközt vezet fel az orvos a vakbélig vagy a vékonybél utolsó szakaszáig (150-160 cm). A vizsgálat altatás nélkül kellemetlen lehet, mert a vastagbélbe levegőt kell fújni, amely miatt szélgörcsszerű érzés, fájdalom léphet fel, továbbá a vastagbélbe vezetett vizsgálóeszköz a vastagbél kanyarulataiban a bélfalat húzhatja, ami szintén kellemetlen érzést okozhat. Mindazonáltal sok esetben életmentő diagnosztikai módszerről van szó, amelyen minden évben mintegy 80 ezer ember átesik Magyarországon is, tehát nem kibírhatatlan az eljárás, csak tudatosan fel kell rá készülni. Erre sok esetben van is lehetőség, mert előfordul, hogy heteket-hónapokat kell várni egy vizsgálatra – az állami ellátással szemben az Endomedix gasztroenterológiai központokban jellemzően akár néhány napon belül megtörténhet a vizsgálat, s tovább lehet lépni a gyógyítás irányába.

Aludja át a vastagbéltükrözéstNem szabad, hogy a kellemetlenségektől való tartás bárkit visszatartson a vastagbélszűréstől, a vizsgálat ugyanis altatásban is elvégezhető, amikor a páciens nem érzékel semmit. Az altatás elvileg az állami ellátóhelyeken, kórházakban, rendelőintézetekben is kérhető, ám finanszírozási okokból vagy a szakemberhiány miatt erre sokszor nem biztosítanak lehetőséget a pácienseknek. Az országszerte működő Endomedix gasztroenterológiai központokban a vastagbéltükrözések döntő többségét altatásban végzik. Egy olyan intravénásan adagolt altatót alkalmaznak, amely csak addig hat, ameddig adagolják, azaz a kolonoszkópia befejezését követően néhány percen belül ébredhet a páciens. Ráadásul mivel az alkalmazott altatószer egyben hányáscsillapító gyógyszer is, az ilyen módszerrel történő altatást követően jellemzően nem jelentkezik émelygés, hányinger, hányás sem, amely más altatási módszerek esetén gyakrabban előfordulhat. Szakorvosi szempontból az altatás másik előnye, hogy vizsgálatot is könnyebb elvégezni, mert a belek is elernyednek, nincs akaratlagos erőlködés a fájdalom vagy a feszülés miatt, ezáltal a kolonoszkópia átlagos ideje is rövidül.

A vastagbéltükrözés során a vastagbél belső felszíne megtekinthető, és azokból a területekből, amelyek valamilyen betegségre utalnak, szövettani minta vehető, melynek segítségével a diagnózis felállítható. Amennyiben a vizsgálat során rákmegelőző jóindulatú polipokat találnak, úgy ezeket a vizsgálat során el is lehet távolítani, ezáltal nem csak szűrés, de terápiás beavatkozás is történik egy lépésben. Erre egyetlen másik vastagbél betegség szűrésre alkalmazott módszer sem ad lehetőséget.