Vastagbéldaganat

Az Ön utcájában, háztömbjében egészen biztosan volt vagy lesz vastagbélrákos beteg: 20 emberből ugyanis egynél kialakul a vastagbélrák vagy végbélrák, s nincs garancia arra, hogy a környéken nem épp Önnél fejlődik a daganat a vastagbelében. Minden egyes évben 9 ezer szembesül Magyarországon a vastagbélrákkal, s 5 ezren meghalnak a betegség szövődményeiben. A halálos áldozatok döntő többségének megmenthető lenne az élete, ha időben kivennék a daganatot. Ön is megmentheti saját maga és családtagjai életét, ne mulassza el az esélyt!

A vastagbélrák kisebb hányada genetikailag öröklött, nagyobbrészt az életünk során a bél nyálkahártyáját az étrend és az életmód által érő károsodások folytán alakul ki a betegség. A modern társadalmak egyik leggyakoribb daganatos betegsége a vastagbélrák: a rostokban szegény, vörös húsokban gazdag táplálkozás, a dohányzás, az irodai és számítógépes ülő életmód terjedése, a mozgásszegény életmód, a passzív szabadidő-eltöltés mind-mind hozzájárul a vastagbél nyálkahártyájának károsodásához.

vastagbelA vastagbél nyálkahártya-kinövései a polipok, amelyek az esetek nagyobb részében jóindulatú elváltozások, ugyanakkor magukban hordozzák az elrákosodás veszélyét. Ezt ugyanakkor nem kell(ene) megvárni, hiszen a polipok az esetek többségében már évekkel az elrákosodás előtt kimutathatók és egyszerűen eltávolíthatók a vastagbélből, s ezzel már azelőtt orvosolható a vastagbélrák, mielőtt egyáltalán kialakult volna. Ha már elindult a rosszindulatúvá válás folyamata, akkor is az idő a kulcstényező: a legjobbak a gyógyulási esélyek, ha a daganat még nem szűrte be a vastagbél különféle rétegeit, illetve nem terjedt szét a környezetében, s nem adott áttéteket.

Két lépés, amit bárki megtehet azért, hogy ne ő legyen „a húszból az egy”, aki vastagbélrákos beteggé válik. Egyrészt egy otthoni székletvérteszt elvégzése ellenőrző jelleggel, s ha az kockázatot jelez, kivizsgálás kezdeményezése. Másrészt pedig 50 év felett, bélpanaszok fennállása esetén, illetve ha a rokonságban már volt vastagbélrákos beteg, vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) elvégeztetése. Vastagbéltükrözésre a háziorvos adhat beutalót, s azt – rövidebb-hosszabb várakozási időt követően – elvégzik szakrendelőben vagy kórházban. Erre egyre többen rászánják magukat, mert belátják: az életük, a családjuk megér annyit, hogy vállaljanak egy néhány napos előkészületet, majd egy félórás kellemetlenséget, amivel a vizsgálat jár. Ráadásul ma már a kellemetlenségek is kiküszöbölhetők, mert a vastagbéltükrözés könnyedén át is aludható. Az országszerte elérhető Endomedix gasztroenterológiai központokban például a kolonoszkópiás vizsgálatok nagy részét rövid altatásban végzik, így abból a beteg semmit sem érzékel – néhány perccel a vizsgálat után felébred, majd megkapja a leletet a szakorvostól.

A vastagbélrák és a végbélrák (összefoglaló néven kolorektális daganatok) elsődleges kezelése a műtét, amikor kiveszik a daganatot. Amennyiben indokolt, a műtétet megelőzheti vagy követheti onkológiai kezelés, végbélrák esetén sugárkezelés, de ezekre nem minden esetben van szükség. Akinél a rákmegelőző állapotnak tekinthető gyanús polipokat egy egyszerű vastagbéltükrözés során eltávolítják (ehhez nem is kell más beavatkozás), annak a szervezetében a kivett polipokból már nem tud kifejlődni a vastagbélrák. Az egyéni kockázatok határozzák meg azt, hogy kinél milyen gyakran indokolt kontrollvizsgálatot végezni.