Vastagbélrák kezelése

Elsődleges a daganat műtéti eltávolítása, amit a szövettan által jelzett kockázat, illetve az áttétek fényében kemoterápia, célzott onkológiai terápia, végbélrákok esetében sugárkezelés egészíthet ki.

Amennyiben valakinél a vastagbéltükrözés során vett szövettani minta alapján igazolódik a vastagbélrák vagy végbélrák, a következő lépésben kiegészítő vizsgálatok elvégzése történik meg annak érdekében, hogy a betegség kiterjedését megállapítsák. A betegség kiterjedése (stádiuma) jelentősen befolyásolja a későbbi kezelési lehetőségeket, és az életkilátásokat is. Kiterjedt laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, megvizsgálják a tumormarker értékeket (például CEA, carcinoembyonalis antigén). Képalkotó vizsgálatokkal (mellkas röntgen, hasi-kismedencei ultrahang, mellkasi-hasi-kismedencei CT/MRI) meghatározható, hogy a tumor milyen mértékben szűri be a vastagbél falát, a folyamat érint-e a hasban vagy távolabb elhelyezkedő nyirokcsomókat, vagy ad-e távoli szervi áttéteket (leggyakoribb a májáttét, végbéltumorok esetében jellemző a tüdőáttét).
A vastagbélrák kezelése során elsődleges a műtéti tumoreltávolítás, amelyet szükség szerint összetett kemoterápiás, célzott onkológiai terápiás kezelési sorozatok követhetnek. Ha kezdetleges állapotban sikerült a daganatot eltávolítani, előfordulhat, hogy nincs szükség további onkológiai kezelésre csak rendszeres kontrollvizsgálatokra.
2_vastagbelrak kezelese_mutet
A végbélrákok esetében a műtéti megoldás előtt gyakorta alkalmaznak sugárkezelést és/vagy kemoterápiát a tumortömeg megkisebbítése céljából a műtéti eredményesség javítása érdekében. Ezt követi a műtét elvégzése, amely után szintén szükség lehet kemoterápiára, sugárkezelésre, amelyek célja ilyenkor a betegség helyi kiújulási kockázatának csökkentése.
vastagbel
A sugárkezelés mindig helyi kezelés, a kemoterápia úgynevezett szisztémás gyógymód, mert a teljes szervezetre hat, ezáltal pusztítja például a szervezetben esetleg elkóborolt ráksejteket, amelyek képalkotó vizsgálatokkal ki nem mutatható kicsiny áttétként, szakszóval mikrometasztázisként jelen lehetnek a szervezetben. Amennyiben a vérkeringés és/vagy a nyirokerek által a ráksejtek az eredeti daganattól (primer tumor) távolabbi helyekre is elkerültek, még mindig szóba jöhet a műtét. Például ha a májban a sebész által hozzáférhető helyen van egy vagy néhány májáttét, azok műtéti kivétele ugyancsak elképzelhető. Amennyiben a szervezetben több helyen van jelen a daganat vagy a májban lévő elváltozások több gócúak, jellemzően nem végeznek áttétet eltávolító műtéteket, mert sok áttét közül egynek vagy kettőnek az eltávolítása csak műtéti megterhelést okoz, de érdemben nem befolyásolja a betegség lefolyását.
A vastagbélrák és a végbélrák az a betegségtípus, amelyekben az egyik legkiterjedtebb onkológiai terápiás paletta áll rendelkezésre, így amennyiben nem lehetséges a műtéttel való teljes tumormentesítése a szervezetnek, több gyógyszer is alkalmazható annak érdekében, hogy a daganatos gócokat megkisebbítsék, az állapotrosszabbodást elodázzák, az életkilátásokat javítsák. A klasszikus kemoterápiás kezeléseket gyakran kiegészítik különböző hatásmechanizmusú célzott kezelésekkel, amelyek a kemoterápiától eltérően nem minden gyorsan osztódó sejtre hatnak, hanem kimondottan a daganatsejtekhez kötődve fejtik ki hatásukat. Az egyik célzott terápiás módszer a daganatok érfejlődésének, tápanyagellátását akadályozza, egy másik hatóanyag a daganatok felszínén lévő úgynevezett epidermális növekedési faktor receptorokat (EGFR) gátolja, ezáltal akadályozza a ráksejtek osztódását.

A kemoterápia mellékhatásai abból adódnak, hogy a kemoterápiás eljárások alapvető logikája, hogy mivel a ráksejtek a normál sejteknél gyorsabban osztódnak, a gyógyszerek a gyorsan osztódó sejteket pusztítják. Ebből adódóan a ráksejtek mellett károsodhatnak a szervezetben más gyorsan osztódó sejtek is, mint a vértestek, nyálkahártyasejtek a szájban, a gyomorban vagy a bélben, a hajhagyma sejtjei – a panaszok döntően ebből adódnak. Nem törvényszerű ugyanakkor, hogy a kemoterápia hányingerrel, hányással járjon, megfelelően alkalmazott tüneti gyógyszerekkel az esetek jelentős részében jó hatásfokkal mérsékelni lehet a mellékhatásokat.

2_vastagbelrak kezelese_mutetA kezelések alatt is fontos, hogy a beteg megőrizze erőnlétét, próbáljon meg rendszeresen enni, megerősödni, sokat pihenni. A számtalan fórumon reklámozott és árult vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel, csodaszerekkel óvatosan kell bánni, az étrend-kiegészítők sosem helyettesíthetnek gyógyszereket, s bizonyos esetekben összetételük révén akár ellene is hathatnak az orvosi kezelésnek.