Vastagbéltisztítás

A méregtelenítő vastagbél tisztítás (colon hidroterápia) során a teljes vastagbelet hideg és meleg hőmérsékletű vízzel öblítik át. Célja a vastagbél megszabadítása a lerakódott székletmaradványoktól, bomlástermékektől és az ezekben felhalmozódó méreganyagoktól.

A tisztítás során a páciens háton fekszik egy ágyon, miközben egy ujjnyi vastagságú csövet vezetnek be pár centiméter mélyen a végbélbe. Ezen keresztül vezetik be a vizet a bélbe, illetve távolítják el a székletmaradványokat.

A kezelést végző személy a has masszírozásával segíti elő a teljes vastagbél átmosását. Az eljárás zárt rendszerű, szagmentes és száraz, a páciens számára nem megterhelő. A terápiát kúraszerűen, általában több alkalommal javasolják megismételni, a kezelés után pedig probiotikum szedése is javasolt.

Az eljárás általában fogyókúrázóknak, böjtkúrák kiegészítéseként javasolt. Nem javasolt viszont elvégezni hasi műtétek után fél évig, mesterséges végbélnyílás (sztóma, anus prae) esetén, heveny bélelzáródásban, diverticulum gyulladásban, fertőzéses hasmenések esetén, gyulladásos vastagbélbetegségekben, gyomor-bélrendszeri vérzések, gyomor-bélrendszeri daganatok, vérző aranyerek esetén, lázas állapotokban, szívbetegségek, szívelégtelenség fennállásakor, terhesség során, tisztázatlan eredetű rosszullétek, ájulás esetén, epilepsziában és pszichotikus betegségekben szenvedőknél.

A colon hidroterápia végzése előtt mindenképpen konzultáljon orvossal, s legyen tisztában vele: az eljárás nem helyettesít sem szűrővizsgálatot, sem terápiát.