A vastagbél méregtelenítése

A vastagbél méregtelenítésének a lényege az, hogy megakadályozzák a vastagbélben lévő széklet felhalmozódását, beszáradását. Ennek legjobb módszere a bő (napi 2-3 liter) folyadékfogyasztás, a rostokban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend, illetve a rendszeres testmozgás végzése, de radikálisabb módszerek is vannak.

A vastagbél méregtelenítést régebben beöntésekkel végezték. Mai divatos formája a colon hidroterápia. A beavatkozás során egy végbélbe vezetett csövön keresztül váltakozó hőmérsékletű vizet juttatnak a vastagbélbe. A bejuttatott víz feloldja a salakanyagokat, székletmaradványokat, méreganyagokat, ezáltal megtisztítja a vastagbelet. Általában méregtelenítő kúrák alatt javasolják elvégezni, ugyanis ezáltal megnövelhető a kúrák hatásfoka.

Bár számos betegség gyógyulásának elősegítésére és betegségmegelőzésre javasolni szokták a colon hidroterápiát, ezeknek a javaslatoknak a jelentős része orvosi kutatást nélkülöző állítás, amely leginkább az interneten kering.

Nagyon fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a colon hidroterápia nem helyettesíti a vastagbél betegségek szűrését, az orvosi vizsgálatot és a vastagbéltükrözést! Javasolt colon hidroterápia előtt kikérni az orvosának véleményét is, mert sok emésztőrendszeri és bélprobléma fennállása esetén kifejezetten ellenjavalt az eljárás!